W jaką folię można pakować żywność?

Odpowiednie zapakowanie żywności pozwala na jej zabezpieczenie, przedłużenie świeżości, a także zachowanie walorów smakowych. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tych celów jest zastosowanie folii spożywczej. Jednak czy wszystkie jej rodzaje są bezpieczne dla naszego zdrowia? I w jaką folię najlepiej jest pakować żywność? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Czym powinna wyróżniać się folia do pakowania żywności?

Folia do pakowania żywności musi być materiałem najwyższej jakości, który spełnia szereg wymogów. Chodzi przede wszystkim o to, by w jej składzie nie znajdowały się toksyczne substancje, które mogłyby przedostawać się do pożywienia. Folia nie może także oddziaływać na walory smakowe, barwę, czy zapach zabezpieczonych nią produktów. Jednocześnie musi być dopasowana do potrzeb, szczególnie jeśli chodzi o jej grubość i solidność. Folia chroni bowiem produkty przed licznymi zagrożeniami, wpływającymi na ich jakość, smak, a nawet przydatność do spożycia. Co ważne, taka ochrona potrzebna jest na każdym etapie: zarówno podczas składowania na sklepowych półkach, w czasie transportu, jak i podczas przechowywania żywności w domu.

W dzisiejszym świecie, kiedy opakowanie pełni coraz ważniejszą rolę, folia do pakowania żywności powinna być także jak najbardziej estetyczna. Żywność, która jest nią zabezpieczona musi być bowiem apetyczna i zachęcająca.

W jakie rodzaje folii można pakować żywność?

Jakie rodzaje folii łączą w sobie wszystkie te cechy? Bezpieczeństwo, jakość i estetykę oferuje m.in. popularna w różnych branżach folia polietylenowa. Materiał ten doskonale sprawdza się przy kontakcie z żywnością. Do jej głównych cech należy fakt, że jest ona bezwonna, pozbawiona smaku i bezpieczna nawet przy bliskim kontakcie z żywnością. Folia nie zawiera substancji toksycznych, a jednocześnie doskonale zabezpiecza przed najpowszechniejszymi zagrożeniami, takimi jak wilgoć, uszkodzenia mechaniczne, czy w końcu drobne zanieczyszczenia unoszące się w powietrzu. Co ważne, można ją wykorzystywać przez cały rok, ponieważ chroni równie dobrze przy niskich i wysokich temperaturach. Jej zaletą jest także przezroczystość i możliwość wyeksponowania produktów, które znajdują się w środku.

Warto jednak pamiętać, że folia polietylenowa niejedno ma imię. Dzięki zaawansowaniu nowoczesnej techniki możliwe jest tworzenie opakowań foliowych o różnych parametrach, które sprawdzają się w różnych sytuacjach. Możliwości techniczne naszej firmy pozwalają nam na produkcję opakowań foliowych LDPE od grubości 30 μm do 100 mikronów. Dzięki odpowiednim urządzenia mechaniczne możemy wykonać także perforację, czyli nakłucia, które umożliwiają odpowietrzanie folii.

Standardowo opakowania z folii polietylenowej występują jako tradycyjne worki, woreczki, torby czy też reklamówki. Na życzenie naszych klientów możemy jednak wyprodukować kolorowe reklamówki i torby tworzone przy użyciu odpowiedniego barwnika i dzięki zastosowaniu nadruków.