Cechy rozpoznawcze opakowań foliowych CAST
Opakowania foliowe CAST powstają metodą ekstruzji – jest to proces wylewania płynnego materiału przez wąską szczelinę na obracający się walec. Surowiec jest jednocześnie gwałtownie schładzany, a na materiał nie oddziałują siły rozciągania. W efekcie uzyskiwana jest miękka i elastyczna folia CPP równie przejrzysta i błyszcząca co folia OPP, aczkolwiek zdecydowanie bardziej od niej plastyczna. Folia CAST jest bardzo mocna i wyróżnia się odpornością mechaniczną.
Folia CPP CAST jest folia nieorientowaną dwustronnie zgrzewaną o bardzo dobrych właściwościach zgrzewających. Dzięki metodzie ekstruzji uzyskiwany jest materiał na opakowania foliowe zbliżony pod względem właściwości fizycznych do polietylenu i wyglądem przypominający polipropylen. Charakterystyczna dla folii CAST jest wysoka wydajność pakowania. CPP idealnie nadaje się do perforacji i laminacji oraz stanowi doskonałą barierę dla pary wodnej.
Zastosowanie opakowań foliowych CAST
Folia CPP wykorzystywana jest do produkcji małych i dużych worków do pakowania, a ponieważ charakteryzuje się wysoką wytrzymałością, to stosowana jest również do pakowania gabarytów i elementów o niejednorodnych kształtach. Opakowania foliowe CAST używane są do pakowania świeżych warzyw i różnych artykułów spożywczych, na przykład pieczywa, słodyczy i wyrobów cukierniczych, a także mrożonek. CAST idealnie sprawdza się również do pakowania tekstyliów, a dzięki możliwości zadruku jest szeroko stosowana w branży odzieżowej.
W opakowaniach foliowych CAST sprzedawana jest biżuteria, kwiaty i artykuły papiernicze. Folia CPP skutecznie chroni towar przed wilgocią i może być wykorzystywana do pakowania artykułów, które wymagają dostępu tlenu – folię można perforować. Nadaje się także do stosowania w automatycznych procesach pakowania.