Do czego nadaje się folia perforowana?

Folia perforowana pokryta jest równomiernie rozmieszczonymi otworami. Jest to cienka jedno lub dwuwarstwowa folia stosowana w gospodarstwach rolnych i zakładach produkcyjnych.

Do najczęstszych zastosowań folii perforowanych należą:

  • Uprawa roślin – folia stanowi osłonę przed wiatrem i deszczem oraz nagłymi skokami temperatury i przymrozkami. Folia ogranicza parowanie wody z gleby, a dzięki otworom możliwa jest cyrkulacja powietrza, co korzystnie wpływa na kondycję roślin i przyspiesza ich wzrost.
  • Reklama – folią perforowaną okleja się różne powierzchnie, ponieważ bardzo dobrze przepuszcza światło. Z foli powstają reklamy na witryny sklepowe i szyby samochodowe.
  • Opakowania – z foli wytwarzane są opakowania na żywność i inne towary. Dzięki otworom zapewniona jest odpowiednia ilość powietrza i światła co skutecznie zapobiega gromadzeniu się bakterii. Folia perforowana idealnie sprawdza się do pakowania odzieży i pościeli w pralniach, szpitalach i hotelach.

Mikroperforacje to ułożone rzędami otwory – jest to cecha odróżniająca folię perforowaną od innych materiałów do pakowania dostępnych na rynku.

Zalety folii perforowanych

Otwory w folii perforowanej powstają poprzez wypalanie materiału nagrzanymi igłami lub na skutek przewinięcia foli przez wał perforacyjny. Folia transparentna doskonale przepuszcza światło słoneczne a dzięki mikrowentylacji nie ma ryzyka zawilgocenia zapakowanych towarów, które na dłużej zachowują świeżość. Przy niektórych produktach cyrkulacja jest niezwykle ważna, zwłaszcza jeśli chodzi o żywność – brak dopływu powietrza mógłby spowodować gnicie i rozwój pleśni. Opakowania powstałe z folii perforowanej mogą być personalizowane. Folia może być barwiona na dowolny kolor oraz zadrukowywana, co jest niezwykle ważne w branży reklamowej.